A romantikus csalás interneten elkövetett bűncselekmény. A tipikus áldozat 40-50 év körüli egyedülálló férfi, vagy nő, akinek hamis randiprofillal – legtöbbször más emberek képeit, hamisított okmányait, adatait felhasználva – a bizalmába férkőznek, majd előbb vagy utóbb, akár több hónapos kapcsolattartást követően anyagi segítséget kérnek tőle.

A romantikus csaláshoz egyre több alkalommal használják kazah nők hamis profilját: a csalók jellemzően egy vonzó, fiatal hölgy nevében létesítenek internetes kapcsolatot egy európai – nem ritkán magyar – férfival, akivel rövidesen elhitetik, hogy mély érzelmeket keltett bennük. A hölgy (valójában a profilja mögött rejtőző csaló) általában a személyes találkozás megszervezéséhez – repülőjegyhez, vízumkérelemhez, meghívás megerősítéséhez – kér anyagi segítséget, de hivatkozhat orvosi költségre, vagy más szükséghelyzetre is. A szokásos tarifa 3000 euró körüli összeg. Ha megkapja, rövidesen újabb nehézségről számol be, újabb összegeket kér, és ezt mindaddig folytatja, amíg pénzt kap, illetve amíg az áldozat rá nem jön, hogy becsapták, de az ígért személyes találkozás soha nem jön létre. Akkor sem, ha az áldozat dönt úgy, hogy ő maga utazik, és meglátogatja a hölgyet. A megadott címen vagy senkit nem talál, vagy akiket talál, azok akár ki is foszthatják.

GYANAKODJON, ha egy olyan ember, akivel személyesen sohasem találkozott, kedvesem, szerelmem, vagy hasonló gyengéd megszólítással illeti, szerelmet vall, azt állítja, hogy már alig várja, hogy együtt legyenek. (Túl szép, hogy igaz legyen.)

NE KÜLDJÖN PÉNZT! Legyen különösen elővigyázatos, ha azt kéri, hogy küldjön neki pénzt utazási, vízumkérési, orvosi költségekre, vagy akár házassági dokumentumok megszerzésének fedezésére. Ha mégis pénzt utal, annak a későbbi visszaszerzésére minimális az esély.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a magyar külképviseletek a külföldi állampolgárok által benyújtott vízumkérelmekhez soha nem kérik sem az utazáshoz szükséges készpénz bemutatását, sem az esetleges meghívó fél bankszámla-adatait.

Kérjük, kétség esetén keresse telefonon vagy e-mailen az illetékes magyar konzult. Ugyanakkor legyen tisztában azzal, hogy a magyar külképviseleteknek sem jogosultságuk, sem lehetőségük nincs arra, hogy külföldi állampolgárok azonosításával, ellenőrzésével kapcsolatban bármilyen intézkedést tegyenek. Ha úgy érzi, hogy romantikus csalás áldozata lett, tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen a rendőrségen. Ossza meg ismerőseivel ezt az információt, hogy ne dőljenek be a csalóknak!